Kolommen omzetten

Hopelijk is het bij iedereen bekend, dat de golfregels om de 4 jaar geupdatet worden. De ‘nieuwe’ regels zijn ingevoerd in 2019, dus in 2023 worden ze bijgevijld. Dat is al gedaan door de Royal&Ancient Golf Club of St Andrews. De regels worden op dit moment nog vertaald door de NGF en de drukker wacht.

De regels van 2019 zitten kennelijk behoorlijk goed in elkaar, want de wijzigingen zijn marginaal te noemen. Voor onze clubspelers is er bijvoorbeeld een klein wijzigingetje in regel 11, bewegende bal gestopt of van richting veranderd. In regel 11.1 wordt geregeld, dat de bal moet worden gespeeld zoals ie ligt, als iemand of iets de bal van richting heeft doen veranderen. Behalve volgens uitzondering 2 op de green. Dan moet je de bal terugplaatsen en opnieuw spelen. Deed je dat niet, dan speelde je van de verkeerde plaats met alle gevolgen van dien: de algemene straf en de bal terugplaatsen en opnieuw spelen. Dat is nu veranderd in: alleen algemene straf en doorspelen.

In regel 10 is ook een kleinigheidje veranderd: we mogen geen putter meer gebruiken, die uit zichzelf overeind blijft staan. Dat helpt teveel bij het lezen van de green. Zelf wist ik helaas niet van het bestaan van zulke listige putters, maar mocht u er een hebben, probeer hem op Marktplaats te verkopen aan een onwetende.

In regel 10 is ook verduidelijkt, dat je caddie echt niet meer achter je mag staan bij het innemen van je stand en het doen van je slag. Bij ons op de club ken ik niemand, die met een caddie speelt, maar wie naar Thailand of Zuid-Afrika gaat, moet rekening houden met deze regel.

Deze verandering van regel 10.2b is nu ook doorgevoerd in regels 22 en 23. Bij foursomes en vierballen mogen partners niet meer achter elkaar staan bij het innemen van de stand of doen van een slag. Dus iets nieuws om je tegenstanders in de competitie mee te pesten.